Omenapuun valinta – muista nämä asiat

Omenapuita löytyy nykyään valtavan laaja lajikevalikoima. Kun omaan pihaan sopivaa lajiketta lähtee etsimään, kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin jo ennen varsinaista lajikevalintaa.

Lajikevalinta kannattaa aloittaa tulevan puun paikan tarkastelulla. Minkä kokoinen puu on tavoitteena? Halutaanko ensisijaisesti kaunis pihapuu, josta saadaan omenat syksyn omenapiirakoihin? Onko tilaa vain vähän, jolloin kannattaa katseet kääntää joko hillittykasvuisen omenapuun tai pilariomenapuun suuntaan. Toki useimmat voimakaskasvuisetkin puut saa pidettyä melko pienenä leikkaamalla.

Hillittykasvuisen omenapuun juuristo kehittyy huomattavasti pienemmälle alalle, kuin voimakaskasvuisen puun juuristo. Hillittykasvuinen puu tarvitseekin tukiseipäät koko elinkaaren ajan, kun voimakaskasvuisen puun tuki voidaan poistaa kolmantena vuonna istuttamisen jälkeen. Hillittykasvuinen puu saattaa myös tarvita kastelua kuivina kesinä.

Pölyttäjät vaikuttavat omenapuun valintaan

Omenasadon saamiseksi omenapuun kukkien on pölytyttävä. Pölyttyäkseen täytyy kahden erilajikkeisen omenapuun olla yhtä aikaa kukassa. Kesä- ja talvilajikkeet kukkivat niin eri aikaan, että ne pölyttävät toisensa huonosti. Syyslajikkeet pölyttävät sekä kesä- että talvilajikkeita. Pölyttyminen onnistuu myös kahden kesä-, syys- tai talvilajikkeen kesken.

Jos pihaan haluaa vain yhden satoa tuottavan omenapuun, voi pölyttäjäksi valita marjaomenapuun tai vaikkapa luonnostaan melko pienenä pysyvän paratiisiomenapuun ’Dolgo’. Pölyttäjät liikkuvat melko laajalla alueella, varsinkin lämpimänä keväänä. Naapurin omenapuu saattaa riittää pölyttäjäksi vallan mainiosti, jos puut vain kukkivat samanaikaiseksi. Etenkin kylminä keväinä omenapuun kasvupaikalla on suuri merkitys tulevaan satoon ja sen laatuun.

Tuulensuojaisella kasvupaikalla pölyttäjät ovat liikkeellä runsaslukuisemmin kuin tuulisella ja avoimella paikalla. Jos kukinnan aikaan on kovin kuuma sää, on kukinta ohi muutamassa päivässä eikä kukat ehdi kunnolla pälyttyä. Jos taas on kovin kylmää ja tuulista ei pölyttäjiä ole liikkeellä tarpeeksi. Oman pihan houkuttelevuutta voi pölyttäjien silmissä lisätä istuttamalla sinne runsaasti kevätkukkijoita.

Omenapuista ensimmäisenä kypsyvät kesälajikkeet, elokuun loppupuolella. Aikaisin kesälajike ’Pirja’, saattaa lämpimänä kesänä kypsyä jo elokuun alussa. Kesälajikkeet syödään suoraan puusta, ne eivät kestä varastointia.

 

Aikainen kesäomena ’Pirja’ on suosittu lajike. ’Pirja’ on hyvän makuinen omena heti syötäväksi. ’Pirja’ on jonkin verran jaksottaissatoinen, eli puu saattaa pitää välivuoden sadontuotossa. ’Pirja’ on luonnostaan melko pienikokoinen puu. Kuva: Taimistoviljelijät

 

Paratiisiomenapuu ’Dolgo’ on loistava pölyttäjä kesä- ja syysomenalajikkeille. ’Dolgo’ on luonnostaan melko pienikasvuinen puu, jonka kirpeät pienet hedelmät sopivat mainiosti omenahillon tai -mehun maustajaksi.
Kuva: Tahvoset

 

Syyslajikkeet kypsyvät syyskuussa. Syyslajikkeet säilyvät huolellisesti varastoituna muutamasta viikosta pariin kuukauteen. Syyslajikkeet sopivat niin heti syötäväksi, kuin säilöntäänkin. Herkullisia syyslajikkeita ovat mm. kaneliomenat, ’Jaspi’, ’Pekka’ ja ’Sandra’.

Syysomena ’Pekka’, jonka lähes dramaattiset omenat ovat erityisen mehukkaita ja maukkaita. ’Pekka’ sopii niin heti syötäväksi kuin talouskäyttöön.
Kuva: Taimistoviljelijät
’Keltakaneli’ on melko isokokoinen puu, joka tarvitsee reilusti tilaa ympärilleen. ’Keltakaneli’ on syysomena, jonka sato kypsyy syyskuussa ja omaa kaneliomenoille tyypillisen mausteisen maun. Kaikki kaneliomenat ovat hyviä pölyttämään niin aikaisia kesäomanapuita, kuin myöhäisiä talviomenapuita.
Kuva: Taimistoviljelijät

Talvilajikkeet kerätään puusta lokakuussa, ennen yöpakkasia. Talviomenat ovat loistavia talouskäyttöön, ne kypsyvät ja saavat mehukkuutensa vasta varastossa. Oikein varastoituja  talviomenoita voi nauttia vielä joulun jälkeen.

Katso täältä hedelmäpuiden valikoimamme ja hinnasto!

Omenapuun istutus

Astiataimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Mitä pohjoisemmaksi Suomessa mennään, sitä aikaisemmin kannattaa kuitenkin olla liikkeellä, jotta omenapuu ehtii juurtua kunnolla kasvupaikalleen ennen talven tuloa. Pirkanmaalla omenoita voi hyvin istuttaa vielä syksyllä, ne ehtivät juurtua ennen maan routaantumista ja lähtevät keväällä aikaisin kasvuun.

  • Omenapuun istutuskuopan tulisi olla vähintään 50 cm syvä ja noin metrin levyinen. Maata voi möyhentää kuopan pohjalta, ja sekoittaa sinne uutta puutarhamultaa. Tiivistä maa kuitenkin juuripaakun alta jalalla tiiviksi, jotta omenapuu ei painu liian syvälle kuoppaan.
  • Paina tukiseipäät tukevasti pohjamaahan paakun molemmille puolille.
  • Kastele istutuskuoppa ja juuripaakku huolellisesti enne istutusta.
  • Istuta omenapuu entiseen syvyyteensä. Juuripaakun päälle ei saa tulla kuin pari senttiä uutta multaa.
  • Täytä istutuskuoppa mullalla, tiivistä ja kastele vielä reilusti.
  • Varmista että puu on suorassa ja sido puun runko kiinni tukiseipäisiin. Sidontakohdan olisi hyvä olla noin puun puolivälissä.
  • Kastele puuta ensimmäisenä kesänä kerran tai kaksi viikossa. Kastele kerralla reilusti, niin että maa kostuu koko istutuskuopan alalta.

Voimakaskasvuisen omenapuun tuen voi poistaa parin vuoden kuluttua, hillittykasvuinen puu tarvitsee tuen juuriston pienen koon vuoksi myös jatkossa. Muista kuitenkin tarkistaa kerran vuodessa puun tukisidos, jotta se ei hankaa tai paina puun runkoa.

Tee keväällä istutettavalle puulle istutusleikkaus istutuksen yhteydessä, myöhemmin istutettavalle puulle se kannattaa tehdä vasta seuraavana keväänä. Poista latvan pituudesta 1/3  ja sivuversoista noin puolet. Sivuversot kannattaa leikata oksan alapuolella kasvavan verson yläpuolelta, jolloin oksa haarautuu sivulle.

Omenapuuta voi alkaa lannoittaa istutusta seuraavana vuotena. Omenapuun kasvualusta on hyvä kalkita muutaman vuoden välein. Lisäksi omenapuun lannoitukseen sopii mainiosti elokuussa annettava syyslannoite. Tee maahan omenapuun latvuksen kokoiselle alueelle rautakangella reikiä ja annostele niihin syyslannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan. Omenapuun lannoituksessa on hyvä pitää maltti mukana, erityisesti typpilannoitteen osalta. Keväällä omapuulle voi antaa maltillisesti kevät lannoitetta heti kun maa on sulanut. Typpilannoitus loppukesällä lisää talvivaurioiden riskiä, kun puu innostuu uudelleen kasvamaan eikä ehdi virittyä talven tuloon ajoissa.